петък, 15 януари 2010 г.

Някои мисли след шумотевицата.

Преминаха дългоочакваните протести , отмина и изслушването на Желева.Затихнаха силните емоции в дебатите предшестващи и следващи тези събития.Използвам ги само като повод, защото примерите в подкрепа на тезата ми могат да бъдат безкрайни.За пореден път сменихме политиците на власт и за пореден път се убедихме, че нещо в самата система куца.Нямаме работещ, ефективен механизъм за избор на компетентни и отговорни хора, които да ни представляват.Нямаме работещ и ефективен механизъм за смяна на избраните и несправящи се с поставените им от нас цели.
През последните 20 години, въпреки илюзията, че се движим в избраната посока, всъщност тичаме на място.Цяло едно поколение, нашето поколение, е похаречно и резултата е нулев.Нямаме прозрачност на управлението на държавата, нямаме ефективна и независима съдебна система, нямаме отговорна и работеща местна власт, нямаме независими медии.
Всъщност какво постигнахме през последните 20 години?Това, което имаме сега ли беше целта ни?
Ако искаме да имаме това, което всъщност ни се полага по принцип, а именно труда ни да ни носи благосъстояние,следва да преосмислим самия механизъм по който управляваме държавата си.Защото сега труда ни е ограбван от корумпирани чиновници, от некомпетентни политици и от неефективни институции.Къде ни е грешката?Какво недогледахме и какво можем да направим всъщност?
Време е да се огледаме за отговор.Защото смяната на играчите се оказа недостатъчно, а времето минава и живота ни също.

8 коментара:

  1. Ники, нали може така :),

    На нас ни е необходимо да осъзнаем, че промените могат да настъпят само тогава, когато се изроди посредственосттта на нашият народ, когато осъзнаем сами за себе си, че поставяйки интересите на страната пред личните си интереси, всъщност инвестираме в собственото си бъдеще. За жалост ние едва ли ще станем свисетели на такива промени, но можем да ги започнем :), като възпитаме децата си подобаващо.Поздрави за темата.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, за мен е удоволствие!
    Въпросът е не само в това да се опитаме да променим съзнанието на нацията.Методът с възпитанието е добър, но твърде бавен.Мисля, че посоката е да търсим начин да променим системата по конструктивен и легален начин, така че тя да работи за нас, за нашите инереси и да позволява намирането на общ, ако щеш национален интерес.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Търсиш отговора ли? Ще те изненада. Той даже не е 42. Не е и политически. Нито икономически. Нарича се Любов. Във всичко.
    http://photo-cult.com/showpic.php?aut=eliii&id=402037

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Ели!В унисон с мнението на Вальо, влагайки цялата си любов във всичко.Във възпитанието на децата си, в работата си, в отношенията си с хората.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Може би не "играчите" трябва да се сменят, а "играта". Политическата система, която допоуска извращенията, която се облагодетелства от тях...
    Жалко за цялото "похарчено", както казваш, поколение. А това са стотици хиляди животи...
    За съжаление, аз не виждам легален начин.
    Виждаме докъде доведоха всички легални псевдопромени през последните 20 години.
    Какво друго ни остава, освен надеждата децата ни да направят това, което ние не успяхме?...
    10. ноемви 1989 г. беше фарс, който продължава и до днес. Дали сме статисти на сцената му или само публика, все тая.
    Съжалявам за неоптимистичните си думи.
    Явно, когато законите са вълчи, ако не си вълк, си просто плячка.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да си помислим за система, която се самоочиства.А колкото до това, дали имаме избор.Единият изход е да се отделим от "вълчия" свят, надявайки се, че можем да постигнем "собствен", "чист" свят.Другият е да вложим енергията, знанията, моралните си устои в нещо, което ще промени реалността към реалност, която повече ни харесва.Кое да изберем? Не знам, нямам отговори.И двете могат да бъдат обсъждани в дълбочина.
    Благодаря ти!
    п.п. Поразходих се в блога ти.Хубаво място е!

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен.Моля пишете на кирилица и спазвайте добрия тон към всички.
Благодаря!